Nalewanie wody do szklanki

Filtry do wody z kranu – po co filtrować wodę w swoim domu?

Artykuł partnera.

Sposób dostarczania wody do spożycia uległ znaczącym przemianom w ciągu ostatnich lat. O ile jeszcze kilka lat temu uważaliśmy, że woda butelkowana jest najczystsza i najzdrowsza, to obecnie coraz chętniej sięgamy po wodę z kranu. Powody tej zmiany są różne. Przede wszystkim stoją za nią: rosnąca świadomość zanieczyszczenia środowiska oraz zmiany w jakości wody dostarczanej do naszych mieszkań. W rezultacie – woda z kranu może być tak samo zdrowa i czysta, jak woda butelkowana, a w wielu przypadkach jest nawet zdrowsza.

Dlaczego filtrujemy wodę z kranu?

Woda z kranu jest poddawana regularnym kontrolom w miejskich punktach oczyszczania. Dzięki temu mamy pewność, że woda w naszym kranie nadaje się do spożycia oraz zawiera odpowiednią ilość mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Woda z kranu jest nie tylko oczyszczona, ale także – mineralizowana – przez co jej spożycie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie.

W dobie rosnącej popularności zdrowych i ekologicznych stylów życia, coraz chętniej zamieniamy wodę butelkowaną na wodę z kranu. Niestety, woda z kranu – choć zdrowa – charakteryzuje się kilkoma niezbyt korzystnymi właściwościami. Mowa przede wszystkim o nieprzyjemnym zapachu i smaku oraz o obecności w jej składzie elementów niepożądanych – takich jak metale ciężkie.

Smak i zapach wody z kranu mają wpływ nie tylko na przyjemność jej spożywania. Co równie ważne, ciepłe napoje – takie jak kawa czy herbata – przygotowywane na bazie wody z kranu, przejmują jej właściwości smakowe. Aby wyeliminować te nieprzyjemne doznania, wodę z kranu należy przefiltrować w odpowiedni sposób. Obecnie, jednym z najpopularniejszych rozwiązań, jest oczyszczanie wody za pomocą odpowiednich filtrów.

Filtrowanie pozytywnie wpływa także na obecność niepożądanych mikroskładników, które są odpowiedzialne za powstawanie osadu kamiennego. Każdy właściciel ekspresu do kawy zdaje sobie sprawę, jak uciążliwa może być walka z kamieniem osadzającym się w naszym urządzeniu.

Filtry – jakie stosować?

Coraz chętniej stosowanymi urządzenia są dzbanki przeznaczone do filtrowania wody. Urządzenia takie możemy napełniać wodą z kranu, która będzie sukcesywnie i dokładnie filtrowana. W rezultacie – przepuszczona woda będzie krystalicznie czysta i zdrowa. Co ważne, filtry to produkty przeznaczone do stosowania przez długi okres. W zależności od ilości osób z nich korzystających – mogą starczyć nawet na kilkadziesiąt dni aktywnego użytkowania. W rezultacie – jeden filtr jest w stanie oczyścić wodę o objętości odpowiadającej nawet 200 butelkom wody mineralnej.

Szczególnie popularne są filtry DAFI, przeznaczone do dzbanków tej samej marki. Oczyszczona za ich pomocą woda nadaje się do spożycia nawet przez najmłodszych. Idealnie oczyszczają także wodę, z której następnie będziemy przygotowywać ciepłe napoje lub posiłki – sosy, zupy lub inne.

Filtry DAFI szczególnie dobrze radzą sobie z usuwaniem składników osadzających się w postaci kamienia kotłowego. Dzięki temu korzystają z nich szczególnie chętnie bariści i restauratorzy. Warto podkreślić, że filtry DAFI pasują do dzbanków innych firm i marek, między innymi: Brita, Laica, Anna, Kenwood.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Meble stworzone z palet drewnianych Previous post Jak europalety mogą stać dekoracją twojego ogrodu?
Jasne sypialnia z płytkami na podłodze Next post Czas na gruntowny remont – jak się do niego przygotować i o czym pamiętać?